Blog

Mode is een wetenschap, toch?

Ik vind dat het in ieder geval wel een poging tot die benadering verdient.
Mode oppervlakkig?, absoluut niet! Wie mode snapt, snapt het sociale belang ervan. Mode is communicatie, je eerste indruk die je achterlaat en voor ons sociale diertjes van zeer groot belang bij hoe we ons verhouden tot de groep.

Het is een kunst en het is dus ook kunstgeschiedenis. Over die geschiedenis wil ik het hier met jullie hebben, want daarmee komen we bij de vraag die mij al mijn hele leven bezichhoudt, zowel prive als in mijn werk: waar heb ik dit ookweer eerder gezien? Het wiel wordt maar een keer uitgevonden. Daarmee is alles een herhaling van eerdere zetten, dat is een feit. Dat maakt het echter zeker niet minder interessant, de beweegredenen, sociale constructen en materialen veranderen, de fit wordt geperfectioneerd en ga zo maar door. Van lappen kleding naar en tweede huid. De inspiratie voor vandaag halen we nu eenmaal uit het verleden. Mooie verhalen en een zee van inspiratie, dat wil ik graag met jullie delen. In deze column neem ik je graag mee op een korte geschiedenisles van mode door de jaren heen, en hoe dit invloedt heeft op wat we vandaag aantrekken.

Dit mode seizoen gaan we terug naar de jaren 60/70, de decennia ’s die zo tot onze verbeelding spreken en ons zulke prachtige statementen- heeft gegeven. We voelen, zeker nu een groot sentiment naar deze tijd. De terugkeer naar de jaren 60/70 begint in de huiskamers. Veranderingen in mode zie je in de interieurs het eerst opduiken. Politiek, economie, om denkers, kunstenaars, interieur en design. Een intressante onlosmakelijke verbondenheid, waar de hoogte van de rok ons werkelijk iets kan vertellen over de welvaart van het land.

Het is eind jaren 50 begin jaren 60, de wederopbouw is in volle gang. Rotan, hout, groene en bruine landelijke kleuren en materialen, tropische invloeden prints met grote bloemen.
De uitbundigheid viert hoogtijdagen. Door de toenemende welvaart in de westerse wereld wordt de wereld bereisbaarder voor mensen. Niet alleen de allerrijksten, maar ook de buurman en buurvrouw kunnen op vakantie.  De economie trekt aan de vrije tijd en bestedingspatroon neemt toe.  We worden beïnvloed door andere culturen dan de onze. Dit resulteert in exotisch getinte sferen, zowel in de interieurs,  als in de mode, als in de toenemende invloeden van  Amerikaanse rock-‘n-roll, rhythm-and-blues en soul in de voorheen wat killere populaire Europese Beatmuziek. Een schril contrast met de jaren 50. De jaren 50 waren namelijk nog zeer conservatief. Behoudend, doordrenkt met een zwaar oorlogssentiment. Een tijd van rouw, wederopbouw, groeiende luxe, techniek die de huiskamers inkomt. De huisvrouw die trots poseert met haar eerste wasmachine.  Het verschil tussen de oudere en jongere generatie werd steeds groter.

In de jaren 60 is de overgang van de conservatieve jaren 50 en de demonstratieve jaren 70 goed zichtbaar. De jongere generatie komt uit zijn schulp en er is meer te besteden. Als logisch gevolg hierop antwoordde de generatie die daarna kwam met een verzet tegen al die luxe en gevestigde orde.
De hippies worden geboren!

Het materiele werd ondergeschikt aan het groeps gevoel. Ban de Bom, Baas in eigen buik, een groot sociaal aspect van liefde en saamhorigheid. Een subcultuur die de materiele verworvenheden van hun ouders de deur uit wilde doen en zich wilde voedden met enkel ‘liefde en zonlicht’.

“Liever langharig dan kortzichtig!” De tijd van zelf verrijking wordt ingeruild voor het onderzoek naar avontuur al dan niet begeleidt door geestverruimende middelen.

Elke subcultuur heeft zo zijn rituelen en thema’s, ook al zijn deze  dit keer niet gericht op het kopen van spullen en zelfs tegen het kapitalistische systeem. Er zijn weldegelijk trends aan de hand, interessante stijl keuzes die overeind blijven tot vandaag de dag. Want waarom nieuwe spullen kopen, als het oude er nog prima mee door kan? Een trend die je nu in tijden van verduurzaming en bewustwording van de fast fashion industrie weer ziet.

× Stel hier je vraag!